Monday 18 March 2019

Eka Viikko

Keskiviikkona 13.3 koitti ensimmäinen työpäivä, joka sujui ihan hyvin. Päivät alkavat vasta kello 10 aamulla, mihin en ollenkaan leipurina ole tottunut. Leipomo on suhteellisen pieni ja viihtyisä. Sen yhteydessä on pieni kahvila, josta voi ostaa leipää, keittoa ja sen sellaista pientä.

Kaikki näytti toimivan aika lailla saman kaavan mukaan kuin Suomessa. Taikinakoneessa pyöritetään taikina valmiiksi, valmis taikina muotoillaan halutunmalliseksi leiväksi, nostatus, uuni, pakkaus. Breadsharen kaikki leivät valmistetaan tietääkseni taikinajuuresta.

Pääsin heti punnitsemaan taikinaa ja valmistamaan monia erilaisia leipiä. Uutena tuttavuutena tuli vastaan juutalainen leipä challah. Sen voi letittää samalla tapaa kuin pullapitkot. Me letitettiin kuudella letillä, mikä ei valitettavasti tullut ihan ulkomuistista. Pienen tapailun jälkeen aloin saada jo jyvän asioista. Tai niin ainakin luulin, ennen kuin aloin taas siirtämään väärää pätkää väärään paikkaan. Hups. Eiköhän tämäkin ole vain tottumuskysymys.

Vaikka suurin osa oli leipää, tehtiin myös parin pellin verran "almond twistejä", eli mantelitäytteen sisältäviä makeita leivonnaisia. Ne leikattiin pitkiksi pötköiksi, joka vedettiin kierteelle ja solmittiin solmuksi. Myös pellin verran korvapuustin kaltaisia pullia, mutta paloja ei vaan puristettu korvapuustin muotoisiksi.

Pääsin myös pakkaamaan ja laittamaan etikettejä valmiisiin leipiin. Samalla tuli opeteltua mikä leipä on minkä niminen. Viimeiseksi oli valmiiden leipien järjestäminen eri tilauksille.

Torstai meni samalla kaavalla, mutta perjantait työskentelen toisessa yrityksen pisteessä, jossa valmistetaan vain bageleita. Lähdin aamulla ajoissa, mutta en silti meinannut löytää paikkaa. Pienen sompailun jälkeen se onneksi löytyi.

Tämäkin paikka oli viihtyisä. Asiakasliikennettä kävi ahkeraan ja paikka vaikutti hyvin eläväiseltä. Tällä kertaa pääsin valmistusprosessiin mukaan alusta asti, eli punnitsemaan taikinan aineksia ja pyörittämään sen koneessa valmiiksi taikinaksi. Valmis taikina vietiin saman tien pöydälle, jossa se punnittiin 1800g könteiksi, jotka painettiin prässillä oikean kokoisiksi paloiksi ja siitä vielä pyöreiksi rinkeleiksi.

Tätä samaa tuli tehtyä koko päivä. Monta taikinareseptiä, muun muassa vegaaniset bagelit ja itselleni hieman erikoiset kanelia ja rusinoita sisältävä taikina.

Söin yhden bagelin lounaaksi ja voin sanoa, että hyvää oli. Täytteenä oli jonkinlainen kana, tomaattikastike ja jalapeno, mitä nyt muistan. Tuli mieleen grilliruoka.

Molemmissa paikoissa voi päivän päätteeksi viedä kotiin leipää. Ensimmäisessä paikassa leivän ja toisessa myymättä jääneitä bageleita, mikä on tosi hyvä homma. Säästää vähän ruokakustannuksissa.

Töiden jälkeen pääsin viettämään ensimmäistä kokonaista viikonloppua. En jaksanut kovin paljon kierrellä kaupunkia vaan keskityin tekemään ruokaa, pesemään pyykkiä ja sen sellaista kotona. Onhan tässä vielä aikaa. Unohdin uuden tiedon omaksumisen ja alkujännityksen lomassa kysyä, voiko työpaikassa valokuvata. Asia siirtyköön myöhemmäksi.

 Haggis kokeiltu. Vähän kuivaa, kauran huomasi hyvin. Oli ihan hyvää.

Kaupasta löytyy paljon eksoottisia vaihtoehtoja. Oli pakko laittaa kokeiluun. Myös kuuluisa Irn Bru on maistettu. Ihan ok, mutta tosi makeaa. Vähän kuin nestemäistä karkkia.

No comments:

Post a Comment